Foto: Øivind Arvola

Generalhagen

Oppdragsgiver: Harstad kommune

Lokasjon: Harstad

Tidsrom: 2019 - 2023

Kategori: Kulturbygg

Leveranse: Skisse/Forprosjekt, Anbudsgrunnlag, Detaljprosjektering


Min rolle:
Startet som arkitektmedarbeider i prosjektets tidlige faser og tok i detaljprosjekteringen over som fagansvarlig arkitekt.

Jeg har vært med på prosjektet fra første skisse med første møte med oppdragsgiver til ferdigleveranse og åpningen av scenen og parken.

Om

Fra mulighetsstudie til ferdigprosjektert, folkescenen i Generalhagen er med et avansert lys- og lydanlegg, en stor publikumsplass som også gir rom for skøytebane og fontene, et publikumsamfi og en historisk musikkpaviljong med nytt kobbertak og raffinert belysning. Den store plassen er perfekt for alle slags aktiviteter og arrangementer, sommer som vinter.

Målsettingen med prosjektet har vært å utnytte parkens potensiale som byrom, samtidig å ivareta den grønne parkens historie. Visjonen har vært å skape en grønn oase i en urban kontekst. Harstad er en musikkby, og hovedtemaet for parken er musikkformidling.

Nå har parken fått en spektakulær musikkscene med et avansert lys- og lydanlegg, en stor publikumsplass med skøytebane og fontene, et publikums-amfi og en historisk paviljong. Den store plassen inviterer til aktiviteter og attraksjoner. Scenen har integrert lydsystem av høy kvalitet. Harstad har dermed fått en kolossal mulighet til å arrangere ute-konserter, med fasiliteter som er unike for hele regionen.

Illustrasjoner: Asplan Viak, utarbeidet av Sune Ross Jakobsen

Foto: Ann-Kjersti Johnsen

I sin nye og mer åpne drakt, hvor både gammelt er bevart og nytt kommet til, er det både en varm og vakker velkomst.

Kari-Anne Opsal, ordfører Harstad kommune

Lysdesignet i parken er slående og en attraksjon i seg selv. Både nye og gamle elementer i parken er integrert i belysningsplanen. Den store folkescenen har fått et lysdesign som fremhever utvalgte linjer og flater. Også den gamle paviljongen har fått en vakker lyssetting som fremhever paviljongen.

Skøytebanen vil være godt belyst vinterstid. Scenen er formet som en skulpturell bølge som kompletterer parkens naturlige landskap. Scenen gir plass til nær kontakt med publikum, men danner samtidig en separerende buffer mellom musikksonen og lekesonen mot sørvest.

Det tverrfaglige samarbeidet har vært en viktig suksessfaktor. Her har disipliner som Landskapsarkitektur, Arkitektur, Elektro, Bygg, Vann- og avløp og VVS jobbet tett sammen.

Foto: Øivind Arvola 

Foto: Ann-Kjersti Johnsen

Nominert til Nordnorsk Arkitekturpris 2023