Illustrasjoner: Asplan Viak, utarbeidet av Sune Ross Jakobsen

Gryllefjord skole

Oppdragsgiver: Senja kommune

Lokasjon: Gryllefjord

Tidsrom: 2023

Kategori: Undervisningsbygg

Leveranse: Skisse/Forprosjekt

Min rolle:

Med som arkitektmedarbeider og stått for endelig illustrasjoner til leveransen.

Om

Senja kommune planlegger å realisere et nytt og tidsmessig skoleanlegg i Gryllefjord. Senja kommune ønsker samlokalisering av skolen med volleyballhall og svømmehall, samt lokale kommunale funksjoner i et helhetlig prosjekt som drar nytte av samlokaliseringen i drift- og sambrukshensyn.

Prosjektet planlegges på en nylig regulert tomt i urørt natur ved innfarten til Gryllefjord. Noe som
medfører at tomten med tilhørende infrastruktur må klargjøres før byggeprosjektet kan realiseres.

Illustrasjoner: Asplan Viak, utarbeidet av Sune Ross Jakobsen

Illustrasjoner: Asplan Viak, utarbeidet av Sune Ross Jakobsen

Optimalisering gjennom sambruk er særlig vektlagt i prosjektet. De ulike funksjonene, brukernes behov og potensialet for sambruk har ledet til den overordnede organiseringen og løsningen for bygget.

Samfunnsmessig skaper samlokalisering et naturlig treffpunkt for beboerne i Gryllefjord/Torsken. Dette har betydelig sosial verdi. Biblioteket fungerer som skolebibliotek, folkebibliotek og kommunalt servicetorg. Gymsal, svømmebasseng og treningsrom bruker samme garderobeanlegg. Utover skoletid kan kantine, vestibyle og gymsal brukes til kulturarrangement og viktige samlinger ved høytidsdager eller til klubb-bruk og privat utleie. Kommunalt ansatte bruker de samme fasiliteter som skoleadministrasjon (møterom, pauserom, garderober og toaletter). Utover skoletid kan spesialundervisningsrom brukes til kulturskole og voksenopplæring. Fysioterapi kan benytte treningsrom. Samlokalisering skaper driftsmessige fordeler gjennom sambruk av tekniske installasjoner og tjenester som renovasjon o.l.

Planmessig gir byggets beliggenhet en ryddig organisering. Anlegget ligger som et nytt tyngdepunkt mellom tettbebyggelsen i Gryllefjord og friområdene ved Sildevikvannet og forsterker forbindelse mellom disse.

Utvikling av prosjektet frem til innlevering av forprosjektet er utført i tett samarbeid med Senja Kommune og brukerne. Løsninger som er valgt tar hensyn til drift og vedlikehold av anlegget mht. arbeidsmiljø og kostnader. Prosjekterende har hatt søkelys på arealeffektivitet, som er oppnådd gjennom sambruk og fellesfunksjoner, samt vedlikeholdsfrie og hardføre materialer. Konseptet viser et arealeffektivt bygg med fleksibilitet til å oppta fremtidige endringer.

Illustrasjoner: Asplan Viak